Fripaan

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over ons assortiment? Bekijk hieronder het overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhangwagen?

Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig indien deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhangwagen lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Voor aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa tot 750 kg. is het mistachterlicht verplicht, ongeacht de datum van de eerste toelating. Bij aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg. is het mistachterlicht niet verplicht als de eerste toelating vòòr 1 janauri 1998 heeft plaatsgevonden. Is dit na 1 januari 1998 gebeurd, dan is het mistachterlicht wel verplicht.

Er geldt echter een uitzondering. Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen.

Verhuur: Is de lading meeverzekerd?

Onze aanhangwagens en trailers zijn verzekerd tegen casco schade, het eigen risico is vermeld op de website bij de betreffende aanhangwagen.
De huurder dient zelf zorg te dragen voor een WA-verzekering op het trekkende voertuig. Op het moment dat er met de aanhangwagen gereden wordt, is de aanhangwagen verzekerd via de WA-verzekering van het trekkende voertuig. De lading is derhalve niet verzekerd.

De huurder is onverminderd aansprakelijk voor alle schade en daaruit voortvloeiende kosten indien er sprake is van diefstal, schade of verlies door schuld.  
Voorkom problemen: Let a.u.b. goed op het aankoppelen, uw snelheid en het gewicht van de lading.

Verhuur: Wat te doen bij pech of schade?

Tijdens werkdagen (maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur en zaterdag: 09.00-14.00 uur) kunt u een van onze medewerkers telefonisch bereiken: 0594-644136.
Na overleg met de verhuurder kan de pech/schade opgelost worden.


LET OP: kosten gemaakt zonder overleg met, en/of toestemming van de verhuurder, worden niet vergoed!

Verhuur: Welke legitimatie is vereist voor het huren van een aanhangwagen?

Bij Fripaan is het alleen mogelijk een aanhangwagen te huren op vertoning van een geldig nederlands rijbewijs.

Welk gewicht mag ik maximaal trekken met mijn voertuig?

Vaak wordt gevraagd of het maximaal toegestaan gewicht van de aanhangwagen hoger mag zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto? Ja, dat mag 'op papier', maar het maximaal gewicht mag in werkelijkheid niet meer zijn dan het trekgewicht. De aanhangwagen mag dan dus niet maximaal beladen zijn.

Voorbeeld:

De auto mag volgens kenteken maximaal 1300 kg trekken. De aanhangwagen mag volgens kenteken beladen worden tot 1350 kg. Je mag daarmee rijden zolang de aanhangwagen niet zwaarder beladen is dan 1300 kg (aslast)

Naast het maximaal trekgewicht mag eigenlijk het totaal gewicht van de beladen auto en beladen aanhangwagen niet meer zijn dan het maximum van het samenstel (het treingewicht). Het treingewicht staat op het typeplaatje van de auto en is op te vragen via de website van de RDW door je autokenteken in te voeren.

F.2            Toegestane max. massa voertuig            2800 kg

F.3            Maximum massa samenstel                     4500 kg

O.1           Aanhangwagen geremd                           2000 kg

In het voorbeeld hierboven is te zien dat de auto niet vol beladen mag zijn als er een aanhangwagen getrokken wordt die daadwerkelijk 2000 kg weegt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op uw papieren kentekenbewijs of op het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) staat, in de meeste gevallen, welk gewicht u mag trekken met uw voertuig.

Trekgewicht op het papieren kentekenbewijs

Op het papieren kentekenbewijs staan de trekgewichten vermeld als;

  • Maximum massa geremd (voor een aanhangwagen met remmen)

  • Maximum massa ongeremd (voor een aanhangwagen zonder remmen)

Trekgewicht op de kentekencard

Op de kentekencard staan de trekgewichten vermeld als;

  • Technisch maximum massa AHW (geremd)

  • Technisch maximum massa AHW (ongeremd) 

De volledige trekgegevens staan alleen bij een personenauto op de kentekencard vermeld.
 

Trekgewicht op conformiteitsbewijs

Heeft u een bedrijfsauto? Dan staan de trekgegevens niet op het kentekenbewijs maar op een conformiteitsbewijs. 

U herkent de trekgegevens van een bedrijfsauto als;

  • Aanhangwagen autonoom geremd

  • Aanhangwagen middenas geremd

Als u gaat rijden met een aanhangwagen, is het wettelijk verplicht dat de gewichten geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW. Denkt u dat het trekgewicht in het kentekenregister, op het kentekenbewijs of op het conformiteitsbewijs niet klopt, neem dan contact op met RDW Klantenservice. 

Verhuur: krijg ik (een deel) van de betaalde huursom terug bij vroegtijdig terugbrengen?

Bij vroegtijdig/eerder terugbrengen van de gehuurde aanhangwagen dan vooraf is overeengekomen, blijft de huursom ongewijzigd, dus zoals deze is overeengekomen bij aanvang van de overeenkomst.
Kortom: Er wordt niet achteraf gecrediteerd indien de aanhangwagen eerder teruggebracht wordt  dan vooraf overeengekomen.

Hoe kan ik de toegestane maximum massa van mijn aanhangwagen laten aanpassen?

Dan moet u uw kentekenbewijs laten aanpassen door de RDW. Afhankelijk van de wijziging kan dat schriftelijk via een formulier of moet u uw voertuig laten keuren door de RDW.

Meer info daarover vindt u hier.

Welk rijbewijs heb ik nodig?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhangwagen achter uw auto te mogen rijden. Welk rijbewijs u nodig heeft, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

De toegestane maximum massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
 

Heeft u rijbewijs B, dan mag u:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).


Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. Deze kunt u hier lezen.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden