Alle informatie over het rijbewijs
Wat is er mogelijk met welk rijbewijs?
Wat is toegestaan met een B-rijbewijs?
- Auto van maximaal 3.500 kg en maximaal 8 + 1 personen.
- Auto van maximaal 3.500 kg en maximaal 8 + 1 personen en aanhangwagen met maximale massa 750 kg (leeggewicht + laadvermogen).
Totaal combinatiegewicht maximaal 4.250 kg. - Auto + aanhangwagen zwaarder dan 750 kg, mits:
- massa aanhangwagen (leeggewicht + laadvermogen) minder is dan leeg gewicht van het trekkende voertuig.
- maximale massa aanhangwagen (leeggewicht + laadvermogen) + maximale massa van het trekkende voertuig (leeggewicht + laadvermogen) minder is dan 3.500 kg.
- U mag dus niet rijden met een trekker van 2.150 kg met een oplegger van 2.100 kg met rijbewijs B. In dit geval weegt u meer dan 3.500 kg, en dat is alleen toegestaan als de aanhangwagen 750 kg weegt.
- Totale combinatiegewicht maximaal 3.500 kg.
- Auto voor niet-commercieel gebruik (camper, paarden vrachtwagen, etc.).
Er komt een mogelijkheid om, na het volgen van een zeven uur durende cursus, boven op het rijbewijs B, een vrachtwagen te besturen van 4.250 kg. (Een aanhangwagen van 750 kg is dan niet toegestaan.) - Vrachtwagen met elektrische of hybride aandrijving.
In het staatsblad van 27 januari 2010 staat beschreven dat het toegestaan is om auto’s tot 7.500 kg te besturen met rijbewijs B. De accu’s moeten met een extern laadpunt opgeladen worden.
Derde rijbewijs richtlijn
Iedereen die vóór 19 januari 2013 zijn B+E rijbewijs gehaald heeft, blijft onbeperkt rijden met rijbewijs B+E. Iedereen die na 19 januari 2013 het E-rijbewijs haalt wordt begrensd op 7.000 kg totaalgewicht.
Wat is toegestaan met een BE-rijbewijs (auto/aanhanger)?
Met een rijbewijs BE mag u rijden met een trekkend voertuig van maximaal 3.500 kg in combinatie met een toegelaten aanhangwagen of oplegger.
Het trekkende voertuig moet aan de volgende eisen voldoen:
- Minimaal 5pk/ton treingewicht.
- De handrem moet het treingewicht op een helling van 12% houden.
- Het treingewicht is 5 maal het maximaal gewicht van de aangedreven as(sen).
- De versnellingsbak moet dermate vertragen dat 5x weggereden kan worden in 5 min. op een helling van 12%.
- Het chassis is geschikt voor de trekinrichting.
- De trekinrichting is gekeurd voor de gewichten.
- Gekeurd (lucht)remsysteem.
Wat betekent dit in de praktijk voor een autonome aanhangwagen (schamelwagen)?
Schamelwagens tot 5.250 kg kunnen gekoppeld worden met een automatische kegelkoppeling Ø 50 mm en hebben (soms) luchtremmen. Geschikte auto’s zijn Iveco Massif, Iveco S en C klasse.
Zwaardere schamelwagens moeten altijd gekoppeld worden met een vangmuil Ø 40 mm en hebben altijd luchtremmen en ABS. Geschikte auto’s zijn Toyota LC 100 en 200 (max 9.000 kg), Iveco C klasse (max 11.500 kg).
Wat betekent dit in de praktijk voor een middenas aanhangwagen (tandemasser)?
Middenas aanhangers tot 5.250 kg kunnen gekoppeld worden met een automatische kegelkoppeling Ø 50 mm en hebben soms luchtremmen.
Geschikte auto’s zijn:
- Toyota LC 70/100/120(5d)/150 (5d)/200
- Iveco Daily C klasse
- Mercedes 3 & 5 serie
- Volkswagen Crafter 50
Als middenas aanhangwagens “voor vervoer voertuigen” op kenteken hebben staan, mag de aanhangwagen 6.000 kg wegen met automatische kegel koppeling Ø 50 mm en luchtremmen.
Wat betekent dit voor BE-rijbewijs (trekker/oplegger)?
- Sinds 15 januari 2010 is de richtlijn als volgt: treingewicht – eigen gewicht = trekgewicht.
- Het trekgewicht is daarbij maximaal 5 maal de schoteldruk.
Tachograaf gebruik
Alle voertuigen met grijs kenteken of vrachtwagens boven de 3.500 kg zijn verplicht te rijden met een tachograaf. Dat geldt voor alle vrachtwagens, maar ook bestelwagens met aanhangwagen of oplegger en zelfs 4×4 met aanhangwagen hebben die verplichting. In het buitenland zijn er nagenoeg geen vrijstellingen. In Nederland daarentegen gelden verschillende vrijstellingen. Deze zijn te vinden op de website Inspectie Leefomgeving en Transport